Rakkaudesta ruokaan - ja kotimaiseen keramiikkaan

Rakkaudesta ruokaan - ja kotimaiseen keramiikkaan

Oli se sitten yhteinen illallishetki oman perheen kesken, ystävien rento illanvietto tai suurempi juhlahetki, ruoan esillepanoon on ilo panostaa! Ruoka-annosten ulkonäkö on olennainen osa makuelämystä, sillä syömme myös silmillämme. Kaunis ruoka-annos saa veden herahtamaan kielelle ja lisää ruokailuhetken nautintoa. 

Rakastetut kotimaiset astiat luovat näyttävän pohjan upeille annoksille ja tuovat oman lisänsä ruokailuelämykseen. Napapiirin tuntumassa Posiolla valmistetut keramiikkatehtaamme aarteet huokuvat luonnon ehtymätöntä inspiraatiota ja alkuvoimaa. Niitä voi käyttää monipuolisesti niin arjessa kuin juhlassa, aina aamupalasta juhlaillallisiin. Tutustu muutamiin lempiresepteihimme ja lue artikkelin lopusta vinkkimme ruokien ihaniin esillepanoihin! 

Näyttävyyttä monikäyttöisellä Kuksalla 

Vuonna 2021 vietetyn Pentikin 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi suunniteltu Kuksa on moderni tulkinta perinteisestä koivupahkasta valmistetusta Lapin klassikkotuotteesta. Kuksan siro muoto tekee siitä tyylikkään tarjoiluastian niin keitoille, jaettaville annoksille, alkupaloille kuin jälkiruoille.  

PERUNA-PURJOSOSEKEITTO

Maito 1 l
Kerma 0,5 l
Voi 100 g
Peruna (rosamunda) 400-500 g (4-5 kpl keskikokoista)
Purjosipuli 2 kpl (valkoinen osa)
Valkosipuli 1 kynsi
Omenaviinietikkaa 1 tl
Suola ja pippuri

Kuullota pilkottua perunaa, purjoa ja valkosipulia voissa n. 5 min, lisää maito ja kerma. Keitä kunnes ainekset kypsyvät. Aja blenderissä sileäksi ja mausta suolalla, pippurilla ja omenaviinietikalla.

Koristele keitto purjoöljyllä ja jääpurjolla! 

Purjoöljy: Sekoita yhden purjosipulin vihreä osa ja 1 dl rypsiöljyä blenderissä n. 5 min, kunnes öljy on hieman lämmennyt ja saanut vihreän värin. Siivilöi harsoliinan läpi ja kaada muoviseen pursotinpussiin. Roikota pussia n. 6 h huoneenlämmössä, jonka jälkeen veden pitäisi erottua pussin kärkeen. Tee pieni reikä kärkeen, valuta vedet pois ja ota öljyt talteen. Ripottele öljyä keiton päälle. Öljy säilyy jääkaapissa.

Jääpurjo: Käytä purjon vihreää osaa. Leikkaa ensin purjo halki, sitten tulitikun pituisiksi paloiksi ja sen jälkeen todella ohueksi suikaleiksi. Laita jääveteen jotta suikaleet kihartuvat. Lisää keiton päälle.

MAUSTEISET PÄÄRYNÄT

4 kpl päärynää
1,5 l omenamehua
100 g sokeria
2 kanelitankoa
3 tähtianista

Kiehauta omenamehu, sokeri ja mausteet. Kuori päärynät ja keitä hiljalleen liemessä, kunnes ne ovat napakoita (5-10 min). Nosta kattila sivuun ja anna päärynöiden jäähtyä liemessä. Tarjoile lämpimän liemen kanssa. Voit halutessasi maustaa annosta parilla tipalla hasselpähkinäöljyä. 

Mascarponekreemi
100 g mascarponejuustoa
100g tuorejuustoa
Tomusokeria
Sekoita ainekset ja mausta tomusokerilla.

Tyrnit
100 g vettä
180 g sokeria
100 g tyrnimarjoja
Keitä sokeriliemi ja lisää tyrnit kuumaan liemeen. Keitä 1-2 min ja anna jäähtyä. Anna maustua yön yli kannellisessa astiassa jääkaapissa.

Paahdettu kaura
2 dl kauraa
100 g sokeria
100 g voita
Paahda kaura ensin kuivassa kattilassa, kunnes se saa vähän väriä. Lisää voi ja sokeri vähän kerrallaan sekoittaen koko ajan - varo ettei se pääse palamaan. Paahda kunnes sokeri on karamellisoitunut. Levitä uunipellille leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä. 

Tarjoile päärynät mascarponekreemin, tyrnimarjojen ja paahdetun kauran kanssa.

Luonnollisen lempeä Kajo ihastuttaa

Luonnonkaunis Kajo on astiasarja täynnä hellyyttä ja lämpöä – astioita, joita tekee mieli katsella ja koskettaa. Sarjan jokainen astia on viimeistelty käsin, ja siksi jokainen Kajo-astia on ainoa laatuaan. Yksinkertaisen rouhea tyyli korostaa ruoka-annosten kauneutta, kuten tässä kaalikääryleannoksessa, joka on melkein liian kaunis syötäväksi!

KAALIKÄÄRYLEET

1 kurttukaali
1 tl suolaa

Irrota kaalista isoimmat lehdet ja säästä sisus täytteeseen. Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää suola ja ryöppää 1-2 kaalinlehteä kerrallaan noin 1-2 minuuttia. Jäähdytä kylmässä vedessä. Kun lehdet ovat jäähtyneet, leikkaa kova varsiosa pois. Jäähtyneet lehdet ovat valmiit käärittäväksi.

Täyte:
3 dl (keittämätöntä) kvinoaa
2 porkkanaa
1 keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
200 g siitakesieniä
kurttukaalia
1 sitruuna
1 rkl kasvisfondia
½ pussia tuorepinaattia
½ nippua lehtipersiljaa
½ nippua minttua
½ nippua kevätsipulia

Keitä kvinoa kypsäksi (paketissa olevan ohjeen mukaan). Raasta porkkana, sipuli ja valkosipuli, hienonna siitakesienet ja kurttukaali, purista sitruunasta mehu. Freesaa kasvikset oliiviöljyssä, mausta suolalla, pippurilla ja kasvisfondilla. Lisää sekaan keitetyt kvinoat ja tuore pinaatti. Lisää tuoreet yrtit ja sitruunanmehu, sekoita. Laita noin kaksi ruokalusikallista täytettä kaalin lehden keskelle ja kääri kääryleeksi. Paahda kääryleet uunissa (180c° n. 15 min) tai höyrytä höyrykattilassa (n. 10 min).

Porkkanapyre
400 g kuorittua porkkanaa
2-3 dl maitoa
100 g voita
suolaa
sitruunaa

Laita kaikki ainesosat kattilaan ja keitä kunnes ne ovat läpikypsiä. Siivilöi ja ota keitinliemi talteen. Laita kypsät porkkanat blenderiin ja lisää nestettä kunnes sopiva koostumus on saavutettu. Mausta suolalla ja sitruunamehulla.

Voikastike
2 dl kasvislientä
1 dl valkoviiniä
1/2 dl valkoviinietikkaa
150 g voita (kuutioituna)
ripaus suolaa
2 rkl kuohukermaa

Sekoita kasvisliemi, valkoviini ja etikka kattilassa ja keitä lientä, kunnes jäljellä on noin 1 dl. Laita kattila hetkeksi takaisin liedelle, mutta älä anna kastikkeen kiehahtaa. Lisää lopuksi kerma ja mausta sitruunan mehulla
ja suolalla. 

Tarjoile kaalikääryleet porkkanapyreen ja voikastikkeen kera. Voit koristella annosta myös ylempänä mainitulla pyrjoöljyllä.

Esillepano on puoli ruokaa 

Houkuttelevasti tarjolle asetettu ruoka herättää ruokahalun, eikä kauniin esillepanon eteen edes aina tarvitse nähdä paljon vaivaa. Poimi alta vinkkimme! 

  
Kuvat: 12kuukautta -ruokablogi
  • Luo näyttävää kontrastia annokseen valitsemalla vaalean sävyiselle ruoalle tumma lautanen ja päinvastoin. 
  • Jos mietit kahden lautaskoon välillä, kannattaa yleensä valita suurempi. Annos tulee paremmin esiin, kun lautasen reunoille jää tilaa. 
  • Kuviolliset lautaset sopivat yleensä parhaiten annoksille, joissa ei itsessään ole kovin monia eri värejä. Tällöin lautasen kuviointi pääsee oikeuksiinsa ja annos on näyttävämpi.
  • Puisia tarjoilualusia tai leikkuulautoja voi käyttää monipuolisesti jaettavien annosten, tapasten tai juustojen tarjoiluun. Pienemmälle puualuselle voi kasata jokaiselle oman alkupalalajitelman tai muun annoksen. 
  • Aamupalalautaseksi sopii erinomaisesti suorakaiteen muotoinen Kallio- tai Graniitti-lautanen, johon mahtuu kahvi- tai teekupin lisäksi aamupalasämpylä. Myös esimerkiksi sushi pääsee oikeuksiinsa kulmikkaalla lautasella. 
  • Käytä pieniä kippoja ja kulhoja monipuolisesti lisukkeiden, kastikkeiden, mausteiden, alkupalojen tai jälkiruokien tarjoiluun. Voit esimerkiksi lisätä kastikkeen pieneen kulhoon ruokalautasen päälle tuomaan juhlavampaa ilmettä. 
  • Valmista uuniruoat välillä isomman uunivuoan sijasta pienempiin kulhoihin, jolloin kauniit, yksittäiset annokset ovat valmiita tarjottaviksi suoraan uunista. Lisää kuuman kulhon alle matala aluslautanen lisäämään näyttävyyttä.
  • Vaihtele astioita eri ruokalajien mukaan. Useimmiten ruokalautaseksi valikoituu matala lautanen, mutta syvät lautaset ja kulhot sopivat loistavasti esimerkiksi salaateille, pastalle ja wokeille. Voit myös tarjoilla pääruoka-aineen matalalta lautaselta ja lisukkeen erillisestä kulhosta.

Katso kaikki kattamisen tuotteet